NAJPOZNATIJI SVJETSKI NAUČNIK DRAMATIČNO UPOZORAVA Ovo može značiti kraj čovječanstva!

Kako se iz SF filmova počinju premještati u stvarnost, sofisticirani humanoidni roboti i razvoj umjetne inteligencije izazivaju sve više podozrivosti i straha. 

Na Web Summitu u Lisabonu, velikoj tehnološkoj konferenciji u Lisabonu gdje je Sophia, prvi robot s državljanstvom, dala intervju iz kojeg je vidljivo kako ona zaista 'misli svojom glavom', Stephen Hawking upozorio je da bi ljudi mogli skupo platiti tehnološki napredak.

„Uspjeh u razvoju umjetne inteligencije mogao bi postati najgori događaj u historiji naše civilizacije", istaknuo je najpoznatiji svjetski naučnik. Ovo nije bilo prvo Hawkingovo upozorenje na ovu temu, no sad je bio vrlo konkretan oko onog što ga zabrinjava.

„Razvoj umjetne inteligencije mogao bi potaknuti stvaranje moćnog autonomnog oružja koje bi manjina koristila za ugnjetavanje većine", rekao je fizičar s IQ-om 160, javlja USA Today.

Ideja o naoružanim robotima koji u ratovima i bilo kakvim sukobima sami odlučuju ko će živjeti, a ko umrijeti zaista je zastrašujuća, no postoje i brojne prednosti. Pametni roboti mogu nam pomoći pobijediti danas neizlječive bolesti i popraviti štetu koju smo napravili planetu, ističe Hawking, i promijenit će svaki aspekt naših života.

Hawking smatra kako treba provesti još puno istraživanja  kako bismo znali izvući najbolje od umjetne inteligencije.

"Možda bi svi na trenutak trebali zastati i fokusirati razmišljanja ne samo na stvaranje umjetne inteligencije koja će biti sposobna i uspješna, već i o načinima na koji ona može doprinijeti općoj društvenoj koristi", rekao je Hawking.

Robota izvan ljudske kontrole ili pod kontrolom manjine koja će ugnjetavati ostatak čovječanstva boji se i inovator Elon Musk.

„Ako niste zabrinuti zbog umjetne inteligencije, trebali biste biti. To je mnogo veći rizik od Sjeverne Koreje“, ističe Musk.