SANJA DOLEŽAL: ZBOG DJECE, NAKON SMRTI SUPRUGA, NISAM ODUSTALA OD ŽIVOTA!

Sanja Doležal bila je malim ekranim i  vodila kulinarski šou „Tri, dva, jedan – peci“.  Otkriva što najviše voli pripremati u kuhinji i jesu li joj jela u počecima završavala u smeću. Priča kada je otkrila kada će se baviti muzikom i kako pamti razdoblje kada je prije Novih fosila pjevala u tinejdžerskom sastavu „Prva ljubav“, kako se nosi i što je je najteže nakon smrti supruga Nenada Šarića.

 

- Volim jesti, pa tako volim i kuhati. Uvijek sam se petljala mami po kuhinji, pripremala jednostavnija jela, a tokom godina usavršila sam svoje metode. Ipak, bolja sam u slanim, tradicionalnim jelima, čušpajzima, pa vjerujem da će ovo biti prilika da usavršim i slatki dio kuhanja. Na početku je bilo pogrešaka i bilo je nejestvih jela, ali kaže se vježbom do savršenstva. Pa tako danas više toga nema. Ipak sam veliki dio života provela u kuhinji, kuhajući za porodicu i prijatelje – priča Sanja.

Dvije godine je toj televiziji vodila šou „Sanja“ zbog kojeg su je prozvali hrvatskom Opra.

- Bila je to izvanredna ekipa novinara, urednika, super produkciji i divnim gostima. Sa mnogima od njih sam i danas dobra prijateljica – nastavlja sagovornica.

Uz muziku i svijetla reflektora vezana je od malih nogu. Svoj prvi honoroar zaradila je kao djevojčica noseći modnu reviju.

- Početak u modi bio je ujedno i kraj. Nisam predodređena za to. Od prvog honorara roditelji su mi kupili poni bicikl, žao mi je da je negdje tokom odrastanja nestao. Nisam znala da ću se baviti javnim poslom, a nisam to ni željela. Htjela sam biti novinarka, poput moje pokojne bake Nede Doležal. Ali eto, nekako me život odveo na drugu stranu – priča Doležal.

U kojem trenutku života ste shvatili da je muzika vaš poziv?

 

- Tek nakon nekoliko godina u „Novim fosilima“. Počela sam uz studij, ali jednostavno nisam mogla jedno i drugo. Znali smo odraditi i 300 koncerata godišnje, uglavnom sam bila van Zagreba, studij je platio. Ko zna, nikada nije kasno…. Možda se vratim na faks jednog dana.

Prije „Novih fosila“ pjevali ste u tinejdžerskom sastavu „Prva ljubav“. Kako pamtite to razdoblje i koliko je trajalo?

- Dvije godine bila sam članica jedinog tinejdžerkosg benda „Prva ljubav“. Bili smo srednjoškolci, vježbali u garaži i bili jako ponosni na sve što smo napravili. Bilo nam je super, bili smo čak i predgrupa na velikoj turneji Meri Cetinić i zadivljeno gledali sve oko sebe. Ja sam to tada shvatala kao zabavu i dobru priliku da pjevam pred ljudima.

Kada vas je 1983. godine pokojni Slobodan Momčilović Moka pozvao u grupu „Novi fosili“ jeste li osjećali pritisak jer naslijeđujete Đurđicu Barlović te jeste li se bojali usporedbi s njome?

- Kad imaš nepunih dvadeset godina ne bojiš se ničega. Tek sam kasnije shvatila kakva je to bila odgovornost. Đurđica je bila bolja pjevačica od mene, iskusnija, publika  je obožavala. Kad sam shvatila u što sam se uvalila, bilo je kasno. Nasreću, publika me dobro prihvatila.

Nekako je sve u vašem životu i poslovno ali i privatno isprepleteno grupom „Novi fosili“. Osim što ste u toj grupi ostvarili zavidnu karijeru upoznali ste i svog, nažalost preminulog, supruga Nenada Šarića. Jesu li se ljubav i simpatije dogodile trenutačno?

- Moj suprug i ja smo dvije godine zajedno radili i bili dobri prijatelji. Ljubav se jednostavno dogodila nakon što smo se dobro upoznali kao prijatelji.

Jednom ste divno komentirali da je on bio čovjek s kojim ste poželjeli dočekati starost držeći se za ruke šetajući uz rijeku. Prošlo je pet godina od njegove smrt. Šta vam je najviše pomoglo u tim teškim trenucima?

sanja-intervju

- Godine su proletjele. Činjenica da imamo dvoje djece bila je najvažnija da ne odustanem od života i ne potonem. Oni su mi i najviše pomogli. Svjesna sam da sam voljela i da sam bila voljena. To me uvijek utješi u tužnim trenucima.

Sa suprugom ste proveli 25 godina. Koliko vam je bilo teško nakon toliko razdoblja zajedničkog života ponovno početi graditi život sama, bez partnera?

- Izuzetno je teško nakon toliko godina ponovo graditi neki drugi život. To znaju svi koji su preživjeli gubitak drage osobe s kojim su bili dugo vremena. Iz dana u dan, slažeš neke nove kockice i radiš neke nove korake. S njim sa bila duže nego sa svojim roditeljima, pa nije lako početi ispočetka. Uz djecu i prijatelje, stvaram neki novi život.

Koji trenutak najviše pamtite vezano uz svog supruga?

- Najviše mi nedostaje njegov smijeh i pozitiva.

Imate dvoje već odrasle djece, sina Luku i kćer Leu. S čime se oni bave u životu, jesu li naslijedili suprugove i vaše  gene, te biste li ih voljeli vidjeti u estradnom svijetu ili radije u nekoj drugoj branši?

- Oboje djece su studenti, traže neki svoj put u životu. Luka studira matematiku, a kćer komparativnu književnost i francuski jezik. Iako, njena velika ljubav je džez muzika u kojoj traži svoje mjesto. Bit ću sretna, ako oni budu sretni svojim odabirom, šta god to bilo.

Ispred kultnog „Saloona“ otkrivena spomen ploča „Novim fosilima“ u kojem je i nastala legedarna pjesma ‘Za dobra stara vremena’, kako pamtite to razdoblje svog života, izlaske u ljubavi, slavu. Šta ste iz tog razdobolja kada danas pogledate najluđe napravili?

- Uh… bilo je dosta ludosti u mladosti, ali nemamo dovoljno stranica za to. Imala sam lijepu mladost, rado je se sjetim. Drago mi je zbog spomen ploče toj pjesmi jer mislim da je u ovih 35 godina od izdavanja zaista postala dio naših života.

sanja-intervju1

 

Bračnih ponuda nije bilo, a obožavatelja poprilično

Bili ste ultimativna zvijezda 80-ih godina. Je li bilo i bračnih ponuda ili čak opsesivnih obožavatelja?

- Vjerovali ili ne, bračnih ponuda nije bilo, a obožavatelja poprilično. Nekih većih problema nisam imala, možda nekoliko neugodnosti tokom karijere od nažalost bolesnih ljudi.Samo mi unutar benda znamo sve što se događalo. Svako živi sa svojom savjesti. Lično, u godinama sam kad sam tolerantnija, spremna oprostiti i sebi i drugima. Novi fosili su ispisali mnoge stranice do sada i to je najvažnije. Pjesme neka žive i dalje u srcima ljudi koji su ih voljeli i vole.