Najstarija osoba na svijetu proslavila 117. rođendan!

Ema Morano, iz Italije najstarija osoba na svijetu, proslavila je 117. rođendan u svom domu, ugasivši svjećice na torti, prenosi ovu vijest agencija "Associated Press".

Ema koja je rođena 29. novembra 1899. godine, zvanično je najstarija  osoba na svijetu pa je samim tim upisana je i u Ginsovu knjigu rekorda.

Rođendan Emi Morano, koja živi u Verbaniji, na sjeveroistoku Italije, čestitao je i predsjednik Italije Serđo Matarela, čiju je čestitku pročitao jedan zvaničnik, a posjetile su je dvije nećake i njen dugogodišnji ljekar.

Najstariju osobu na svijetu često posjećuju brojni turisti u njenom domu na sjeveru Italije u Verbanij. Tako da ova vremešna baka dobrog zdravlja nikada nije sama.

- Ljudi stalno dolaze, iako ne pozivam nikoga, oni dolaze. Ima ih iz Amerike, Švicarske, Austrije, Torina, Milana... dolaze iz svih krajeva svijeta da me vide - ističe Morano.

Ema Morano je ugasila tri svjećice, s po jednom cifrom broja njenih godina. Vjeruje se da je Ema Morano jedina u svijetu koja je rođena u 19. vijeku, a živi i danas.